Småland - och de småländska smakerna!

Småland är ett landskap fullt med kulinariska upplevelser. Här finns många småföretagare som via sina restauranger, butiker och gårdar, serverar småländska smaker. De är stolta över sitt kulinariska kulturarv och dukar gärna fram det för sina gäster. Vad sägs om raggmunkar, kålrotsfräs, gösfiléer, gäddpaté, ättiksströmming, laxpudding, kokta kräftor, lunsar, jössar, isterband, korvkaka, potatiskorv, fårfiol, enbärsdricka, krösamos, bonnakringlor, kalvdans och ostkaka? Till att börja med.

Småland var förr "de små landen" i det ibland otillgängliga och självständiga området i gränslandet mellan Sverige och Danmark. Det är ett kontrasternas landskap med mycket skiftande natur. Här finns både bördiga jordar, som i kustbygderna kring Kalmar, och steniga marker, som på höglandet öster om Vättern. Men här finns också de stora skogarna, mossarna och de många sjöarna och vattendragen.

Smålänningen har fått vara uppfinningsrik för att kunna nyttja naturens skafferi. Råvarorna som man skaffat i skog och mark, genom odling och uppfödning, jakt och fiske har satt sin prägel på de småländska mattraditionerna. De gamla beprövade recepten används fortfarande och ofta, men nu utvecklas också nya spännande maträtter baserade på genuina småländska råvaror.

Vår broschyr "Småländska Smaker" hittar du hos turistbyråerna i Småland och hos våra medlemsföretag. Välkommen till Småland!

Följ oss gärna på Facebook: Regional Matkultur Småland

Regional Information
Area sq.km: 29,330
Population: 735,370 (2014)
Member since: 1999
Recipes: 11
Business members: 68
Homepage Facebook Instagram