Warmia Mazury Powiśle

Warminsko-Mazurskie Voivodeship (Voivodeship är den största förvaltningen i Polen, på grund av den administrativa indelningen av landet) är belägen i nordöstra delen av Polen. Den består av de historiska regionerna Warmia, Mazury och Powiśle. På grund av egenskaperna hos dess natur, är det erkänt som ett av de vackraste områdena i Polen.

Warminsko-Mazurskie Voivodeship

Warminsko-Mazurskie Voivodeship är den fjärde största regionen i Polen med yta på mer än 24 000 km ².
Administrativ uppdelning: 116 gminas, 19 poviats.
Huvudstaden i regionen: Olsztyn (befolkning på mer än 170 000.).
Andra städer: Elblag (befolkning 130 000.), Elk (befolkning 60 000).
Skogar: 29,7% av området,
Vattenförekomster: 6% av området,
Odlad mark: 54% av området

Warminsko-Mazurskie Voivodeship bebos av befolkningen i mer än 1,4 miljoner. Befolkningstätheten är den lägsta i Polen, med 59 personer per en kvadratkilometer (Polen - 122).

Det är den mest etniskt diversifierade del av landet med många nationella minoriteter: ukrainarna (ca 80,000), tyskarna (20,000), romani, det vitryssar och andra
Odlad mark tar upp 54% av Voivodeship s område med 33,4% av åkermarken, 7,5% av betesmarker och 0,1% av fruktträdgårdar Skogarna står för 29,7% av den totala.

De naturliga förhållanden (en kort vegetationsperiod, terräng konfiguration och mark diversifiering) anger Voivodeship jordbruk kravet på en hög nivå territoriell utveckling och orsaka att individuella kostnader för jordbruksproduktion är högre med lönsamhet lägre än i andra delar av landet.

Nästan alla gårdar är i privat ägo. Området för den genomsnittliga enskilda gården är ganska stor och uppgår till 14 hektar, medan andelen av innehaven större än 20 hektar (14,5%) definitivt outnumbers landets genomsnitt. Den Voivodeship s vattenförekomster upptar 6. 0% av sitt område, står som för 18,2% av de polska vatten totalt. Fiskeriförvaltning spelar en viktig roll i regionen och arbetar på tre nivåer: Lake management, damm management och flodförvaltning. Sea fiske utförs i vattnet i Wisla Bay. När det gäller marknaden skala beträffar, producerar regionala jordbruket huvudsakligen och behandlar grödor (79,4% av odlingsmark) och potatis (3,8%). Avel omfattar främst fjäderfä, svin, nötkreatur, hästar och en liten antal får.

Warminsko-Mazurskie Schlesien, som en av de minst förorenade områden i landet, omfattas av gröna lungor i Polen programmet. De viktigaste sektorerna av ekonomin består av hälsosam mat produktion, träindustri, pro-ekologisk skogsbruk, ekoturism samt tillverkning av däck, maskiner och utrustning med hjälp av rena industriella teknik och förnybara energikällor.

De dominerande sektorerna omfattar produktion av livsmedel och drycker (cirka 32,2% av den sålda industriproduktionen), möbler (ca 14,3%), elektriska maskiner och apparater (ca 4,3%), kläder och kläder päls (ca 1,6%). 42,5% av landets produktion av gummi varor kommer från Olsztyn, där ligger en däckfabrik.

Med BNP per capita uppgår till PLN 14.065 Warminsko-Mazurskie Voivodeship rankas lägre än landets genomsnitt (19.430). I slutet av 2002 bodde på samma nivå som 72% av den polska medelvärdet.

Warminsko-Mazurskie Voivodeship har 110.390 affärsenheter registrerats enligt REGON systemet med dominans av den privata sektorn, som står för 94%.
Den industriella produktionen säljs i regionen kommer till PLN 13.900 miljoner, som rankas området i elfte plats bland 16 Voivodeships. Andelen av den privata sektorn i den industriella produktionen säljs uppgår till 86%. Bland det totala antalet affärsenheter 76,3% anläggningar drivs av fysiska personer, 0,7% av kooperativ och 10,9% av affärsjuridiska företag medan statliga företag står för endast 0,056% av den totala.

Warmia och Mazury är den region anmärkningsvärda turist-och kvaliteter fritid. Det kallas landet av ettusen sjöar även om deras antal bör fördubblas.
De största sjöarna är Śniardwy (113,8 km ²) och Mamry (104,4 km ²), medan de djupaste dem inkluderar Wukśniki (68 m), Babięta Wielkie (65 m), Piłakno (56,6 m) och Ełckie sjön (55,8 m). Några av sjöarna, förenade genom kanaler och floder, sträcka till rutter multikilometre vatten, bland vilka den Voivodeship s valk också bidragit till skogen och urskogar upptar nästan 30% av området och bostäder många parker landskap samt naturreservat bäst kända är den Elbląski kanal med systemet för ramper som gör det möjligt ... mark resan.

Den Voivodeship förmögenhet också bidragit till skogen och urskogar upptar nästan 30% av området och bostäder många parker landskap samt naturreservat.
Skönheten i det naturliga landskapet är klar tack vare konstgjorda konstruktioner, dvs bra bevara gotiska slott, kyrkor och palats. 16 av 100 monument som spelats in på listan över ovanliga sevärdheter i Polen, som utarbetats av en daglig "Rzeczpospolita", finns i Warmia och Mazury. Turistattraktioner orsakar att regionen genomsnittligt besöks av 5 miljoner turister per år med var femte en som kommer från utlandet. Regionen erbjuder mer än 34 000 bäddar till sitt förfogande.

Många turister lockas av områdena Grunwald, var i 1410 de allierade polska och litauiska arméer besegrade Tyska orden. De år-för-år årsdagar av striden firas med föreställningarna förmedla andan de senaste dagarna och presentera riddaren kulturen. Andra attraktioner, som också åtnjuter ett stort intresse bland turister, inkluderar ruinerna av den gamla Hitlers militära högkvarter i Gierłoż nära Kętrzyn liksom museet Folk Byggnader i Olsztynek.

Regional Information
Area sq.km: 24,173
Population: 1,440,000 (2014) 
Member since: 2005
Recipes: 120
Business members: 136
Homepage Facebook