Opole vojvodskap - moderna, vänliga, välorganiserad

Opole Voivodeship ligger i sydvästra Polen, gränsar till Tjeckien och fyra polska provinser i Nedre Schlesien, Wielkopolska, Łódź och Schlesien. Bekvämt läge vid stora transitvägar med järnväg, väg och Odra flods inre vattenvägar är en viktig tillgång till regionen.

Den har Sydpolens viktigaste masstrafikväg - A4-motorvägen, häxan är en del av Transeuropeiska Berlin-Kiev-korridoren. I söder delar Opole Voivodeship sex gränsövergångar med Tjeckien. En internationell öst-västra järnvägen går genom regionen. Rutten är planerad att ingå i det transeuropeiska järnvägsnätet, vilket ger en solid grund för en långvarig och dynamisk utveckling av Opole Voivodeship.

Opole-regionen är en korsning av polska, tyska, schlesiska och tjeckiska kulturer och traditioner. Denna smältkälla av kulturer har bidragit till att skapa tolerans och förståelse i samhället. Och faktiskt, när den administrativa reformen av Polen år 1998 höll i balans, uttryckte medborgarna i Opole-landet deras beslutsamhet och starka band med regionen och fick sin egen väg - att ha sitt eget vapenlandskap.


Turistattraktioner
Regionen har utmärkta klimat och naturtillgångar och erbjuder ett urval av utomhusaktiviteter. Sommar och vinter friluftsliv och äventyrsmöjligheter är några av de finaste du hittar någonstans i regionen som kännetecknas av diversifierad topografi (Silesian Uplands, Silesian Lowland och en del av Sudeten Foothills, Oder Valley).
Stor del av territoriet är täckt av skogar med fyra naturparker, många skyddade naturområden och biosfärreservat. Niemodlin Woods, Stobrawa Woods, Lubliniec och Racibórz Forests är bland de största skogarna i regionen.
Vandrare och cyklister kan uppskatta äventyr längs St Annars Hill, eller Opava Mountains (nära den tjeckiska gränsen omger). Många moderna fritidsanläggningar med de senaste spa-behandlingsanläggningarna (simbassänger, klassisk massage, jacuzzi etc.) har byggts de senaste åren i Moszczanka, Pokrzywna, Jarnołtówek. I byn Kamień Śląski hittar du det första sanatoriet i landet för att erbjuda Kneipp-terapi.
Älskare av simning, sola och vattensporter kan njuta av sin fritid på Regionens dammsjöar i Turawa nära Opole eller Nysa-sjön och Otmuchów-sjön vid Opava-bergen.

Opole Silesia är rik på platser av historiskt och arkeologiskt intresse med sina gamla monument av olika historiska åldrar - från befästliga slott från gotiska stilar, barockhus till små herrgårdar från 1800-talet. Bland mycket besökta byggnader av betydande konstnärligt och arkitektoniskt intresse är slottet i Moszna, ruinerna av 1800-talsherrgården i Kopice, slottet Silesian Piast-dynastin i Brzeg och senbarokshuset i Kamień Śląski.

När man besöker Opole-regionen kan man inte bara besöka Krasiejów, en ort i Gmina i Ozimek, där en av världens största palæontologiska upptäckter har gjorts nyligen. Den välbevarade uppsättningen fossiler av triassiska reptiler hittades här dateras till cirka 225 miljoner år sedan. Det är planerat att skapa ett museum och turistområde för att ge en gnista av hopp om turistupplevelser i regionen. I januari 2005 öppnades en permanent utställning med titeln Walking with Dinosaur i den tidigare grundskolan.Utbildning, vetenskap och kultur
Opole Voivodeship erbjuder en mängd olika utbildningsmöjligheter och specialiteter. Regionens sex högskolor (inklusive yrkesverksamma) ger den nödvändiga forskningsinfrastrukturen. Staden Opole är regionens största akademiska centrum, hem till Opole-universitetet, Opole tekniska högskola, statens medicinska yrkesskola och skolan för ledning och administration, med över trettio tusen universitetsstuderande. Två andra högskolor i regionen är statens tekniska yrkesskola i Nysa och humanistiska och pedagogiska skolan i Brzeg. Dessutom har många satellitgrenar av landets universitet etablerats i andra städer i regionen.

Forskningspotentialen i Opole Voivodeship kompletteras av fyra forskningsanläggningar (Institute of Mineral Building Materials, "Blachownia" Institute of Heavy Organic Synthesis i Kędzierzyn, Polska vetenskapsakademin - Institut för miljöteknik) med Silesian Institute som ett ledande center, och Opolski Park Technologiczny (Opole High Tech Park).
Bland de främsta kulturinstitutionerna i staden är Józef Elsner Opole Philharmonic (som gav en konsert på Bryssel Grand Place för att markera Polens anslutning till EU och gjorde en stor konsertturné i Kina 2004-2005), Jan Kochanowski Theatre (som varje år är värd för de "polska klassiska teaterkonfrontationerna") eller Alojzy Smolka Teatern av dockan och skådespelaren i Opole (National Festival of Puppet Theaters). Och sist men inte minst, Opole Millennium Amphitheater, värd för den årliga National Festival of Polish Song.

Många av Regionens huvudstadens periodiska kulturella evenemang organiseras: Blomstrande Azaleas musikfestival, Slottet i Moszna, Festival av engelsk sång och Internationell poet Invasion of the Silesian Piast Dynasty Castle i Brzeg, "Gaude Mater Polonia in memoriam of Vincent de Kielcza "eller International Percussion Festival.


Ytterligare information finns på Opole Voivodeship: www.opolskie.pl

Regional Information
Area sq.km: 9,412
Population: 991,161
Member since: 2008
Recipes: 16
Business members: 69
Facebook