Opole vojvodskap - moderna, vänliga, välorganiserad

Opole vojvodskap ligger i sydvästra Polen, på gränsen till Tjeckien och fyra polska provinserna Nedre Schlesien, Wielkopolska, Łódź och Schlesien. Lämplig plats på större genomfartsvägar på järnväg, väg och floden Oder inre vattenvägar är en viktig tillgång för regionen.

Här finns södra Polens viktigaste mass transitväg - motorväg A4, häxa är den del av det transeuropeiska Berlin - Kiev transportkorridor. I söder, delar Opole vojvodskap sex gränsövergångar med Tjeckien. En internationell öst-västlig järnvägsförbindelse går igenom regionen. Rutten planeras ingå i det transeuropeiska järnvägsnätet, vilket ger en solid grund för hållbar och dynamisk utveckling av Opole vojvodskap.

Opole regionen är en korsning av polska, tyska, schlesiska och tjeckiska kulturer och traditioner. Denna smältdegel av kulturer har bidragit till att skapa tolerans och förståelse i samhället. Och i själva verket, när den administrativa reformen av Polen 1998 hängde i balansen, medborgarna i Opole Land uttryckte sin beslutsamhet och starka band med regionen och fick sitt eget sätt - att ha en egen Voivodeship.
Marskalken Office of Opole vojvodskap var först i landet att få ISO 9001 kvalitetscertifikatet.

Resa sevärdheter
Regionen har utmärkt klimat och naturtillgångar och erbjuder ett urval av utomhusaktiviteter. Sommar och vinter friluftsliv och äventyr möjligheter är några av de finaste du hittar någonstans i regionen som präglas av diversifierad topografi (schlesiska Uplands, Schlesien Lowland och en del av Sudeterna foten, Oder Valley).
Stor del av territoriet är täckt av skog med fyra naturparker, många skyddade naturområden och biosfärområden. Niemodlin Woods, Stobrawa Woods, Lubliniec och Racibórz Skogen är bland de största skogarna i regionen.
Vandrare och cyklister kan uppskatta äventyr längs stigarna i St Anns Hill, eller Opava Berg (nära den tjeckiska gränsen omger). Många moderna rekreationsområden med de senaste spa behandlingsanläggningar (pooler, klassiska massage, jacuzzi etc) har byggts under de senaste åren i Moszczanka, Pokrzywna, Jarnołtówek. I byn Kamień Śląski kan du hitta den första sanatorium i landet att erbjuda Kneipp terapi.
Älskare av simning, sola och vattensporter kan njuta av sin fritid på regionens dammen sjöar i Turawa nära Opole eller Nysa sjön och Otmuchów Lake vid foten av Opava bergen.

Opole Schlesien är rik på platser av historiskt och arkeologiskt intresse, med sina fornlämningar av olika historiska åldrar - från gotisk stil befästa slott, barock herrgårdar till små 19th century herrgårdar. Bland mycket besökta byggnader betydande konstnärliga och arkitektoniska intresse är slottet i Moszna, ruinerna av 19th century herrgård i Kopice, Schlesien Piast Dynasty slott i Brzeg och senbarock herrgård i Kamień Śląski.

När du besöker Opole regionen, kan man inte låta bli att besöka Krasiejów, en tätort i Gmina av Ozimek, där en av världens största paleontologiska upptäckter har nyligen gjorts. Det välbevarade uppsättning fossil av Triassic reptiler finns här går tillbaka till cirka 225 miljoner år sedan. Man planerar att inrätta ett museum och turist webbplats att få en gnista av hopp för turister väckelse i regionen. I januari 2005, en permanent utställning med titeln "Walking with Dinosaur" öppnades den tidigare grundskolan.

Ekonomi
Opole Land utmärker sig nationellt grund dess stora ekonomiska och investeringspotential och snabb takt av ägar transformationer. Branschen kännetecknas av en jämn fördelning över Voivodeship och en diversifierad struktur. Vid utgången av 2004 fanns det mer än nittiotusen företag som är verksamma här, bland dem några åttio tusen privata. Bygg- och anläggningsindustrin, elektrisk maskin och metallindustrin, den kemiska industrin, bränsle och energiindustrin, gödningsmedel, möbelindustri, ljus och livsmedelsindustrin är dominerande industrier. Coke, cement, kalk, kvävegödselmedel, närande fetter och oljor, lastbilar, traktorer och maskiner för metallbearbetning plastisk bearbetning står för en dominerande andel av landets produktion och sysselsättning.


Den vojvodskap har prioriterat vissa delar av eventuella framtida investeringsprojekt, nämligen att utvecklingen av de områden i Europeiska Transport Corridor (inom och runt motorväg A4, den gamla flygplatsen i Skarbimierz), de i Wałbrzych särskilda ekonomiska zonen "Invest Park "i Nysa, den Strzelce Opolskie ekonomiska samarbetsområdet, high - tech område som är jämförbar med Silicon Valley, som kallas" Jackowa Dolina "i Kędzierzyn-Koźle eller Kluczbork ekonomiska zon för att nämna de mest framstående.

Utbildning, vetenskap och kultur
Opole vojvodskap erbjuder en mängd olika utbildningsmöjligheter och specialiteter. Regionens sex lärosäten (inklusive yrkes sådana) tillhandahålla infrastruktur nödvändig forskning. Staden Opole är regionens största akademiska centrum, hem till Opole universitet, det tekniska universitetet i Opole, den statliga medicinska yrkesskola och School of Management och administration, med över 31 tusen studenter. Två andra lärosäten i regionen är den statliga tekniska yrkesskola i Nysa och Institutionen för humaniora och pedagogik i Brzeg. Dessutom har många satellit grenar av landets universitet varit etablerade i andra städer i regionen.

Den forskningspotential Opole vojvodskap kompletteras av fyra forskningsanläggningar (Institute of Mineral Byggnadsmaterial, "Blachownia" Institute of Heavy Organic Synthesis i Kędzierzyn, polska vetenskapsakademin - Institutet för miljöteknik) med den schlesiska Institute som ett ledande centrum, och Opolski Park Technologiczny (Opole Hög - Tech Park).
Bland de framstående kulturella institutioner i staden är Józef Elsner Opole Philharmonic (som gav en konsert på Brussels Grand Place för att markera Polens i EU, och gjorde en stor konsertturné i Kina 2004-2005), Jan Kochanowski Theatre (som varje år värd för "Polsk klassiska Teater Konfrontationer"), eller Alojzy Smolka Theatre of the Puppet och skådespelare i Opole (National Festival of Puppet Theatres). Och sist men inte minst, Opole Millennium amfiteatern, värd den årliga nationella festivalen av polska Song.

Många utanför regionens huvudstads periodiska kulturevenemang organiseras: Music Feast of Blommande Azaleas (Slottet i Moszna), Festival of English Song och internationell Poet Invasion av den schlesiska Piast Dynasty slott i Brzeg, "Gaude Mater Polonia i memoriam av Vincent de Kielcza "eller Internationella Percussion Festival.


Ytterligare information kan erhållas på webbplatsen för Opole Voivodeship: www.umwo.opole.pl

Regional Information
Area sq.km: 9,412
Population: 991,161
Member since: 2008
Recipes: 26
Business members: 56
Facebook