Wielkopolska Region

Wielkopolska är en av de största regionerna i Polen. Området är 29 826 kvadratkilometer, vilket utgör 9,5% av Polens totala area.
Provinsen består av 35 distrikt.

Den grundläggande administrativa enheten i landet är en gemenskap. Det finns 226 samhällen inom regionen. Båda distrikten och samhällena är mycket olika när det gäller areal, befolkning och ekonomisk potential.
Den största staden i provinsen är dess huvudstad - Poznań med 580 tusen invånare (Polens femte största stad när det gäller befolkningen).

Ekonomin i provinsen Wielkopolska är strukturellt balanserad och utvecklad och som en region leder den i många grenar av ekonomisk verksamhet i Polen. Sektorn för handel och finansiella tjänster utvecklas dynamiskt. Den regionala ekonomin präglas av diversifiering av subregionernas utveckling. Detta är ett resultat av naturlig utveckling av olika delar av Wielkopolska.

De viktigaste ekonomiska egenskaperna i regionen är:
- Poznań, centralt belägen i regionen, tillsammans med de omgivande områdena utgör en betydande tillväxtpunkt inom alla grenar av ekonomin. Det är ett område där tillverknings- och serviceindustrin, verksamheten, institutionen för högre utbildning, vetenskaplig, forsknings- och designenheter är koncentrerad
- De centrala och södra delarna av regionen, tillsammans med Poznańs jordbruksareal, är mycket produktiva och ger mat till Wielkopolska och andra regioner samt utvecklad industri, särskilt livsmedelsförädling,
- provinsens östra del utgör en bas för ett bränsleekraftkomplex samt metallurgi,
- norra delen av provinsen som mest skogsplanteras med en utvecklad träbearbetningsindustri.

Wielkopolska är ett idealiskt resmål för dem som vill spendera sin leasure tid lokalt. Regionen är ett brett spektrum av olika former av turism. Varierat landskap, sjöar och floddalar, skogar, nationalparker och lanscape parker, naturreservat och naturens natur gör Wielkopolska till en region med mycket naturligt värde. Historiska artefakter, en mängd monument av arkitektur, museer och minnesrum.
Den norra och västra delen av regionen domineras av naturen: landskapet med det större antalet sjöar, större skogskomplex och varierad markkonfiguration.
Den östra och särskilt södra delen, med färre sjöar och skogar, erbjuder många fler monument med stor historisk och konstnärlig värde. Även agritourism växer i popularitet, var turist kan hitta lugn, natur och njuta av lokala livsmedel.

Styrelsen i Wielkopolska regionen stöder produktion av traditionella livsmedelsprodukter av hög kvalitet genom deltagande i internationella mässor, främjande av lokala helgmarknader, distribution av katalog över traditionella produkter, träningar och seminarier.

Nätverket av kulinariska arv Wielkopolska har 131 medlemmar just nu.

Regional Information
Area sq.km: 29,826 
Population: 3,489,210 
Member since: 2008
Recipes: 11
Business members: 125
Homepage Facebook