Dalmatien - evig inspiration!

Den centrala delen av Adriatiska kusten, från Marina i norr till Gradac i söder, djupt dras under kjolar över de omgivande bergen, med en rad öar och tiotals kilometer stenstränder, med en grön inlandet ytterligare berikas av floderna Jadro och Cetina, är ett turistområde med en lång och rik tradition, historia och kultur.

Den ovanliga kombination av naturlig skönhet berikas av Antic, gamla kroatiska, romansk och lokala folk arkitektur, vilket återspeglas längs kusten och öarna i de små städer och tätorter, erbjuder sina gäster en mängd olika möjligheter till vila och kul, en sövande tystnad men också bullriga Medelhavs nätter insvept i den varma vinden i söder.
Det som är gemensamt för det hela är den enkla och varma hearted välkomnande erbjuds av dina värdar, deras glada och bullriga natur, och deras oförställda önskan att erbjuda sina gäster det bästa av allt.

Detta är en skatt som inte kan förpackas i en resväska när återvänder hem, men det kommer att fylla din själ tills nästa besök i hjärtat av Adriatiska havet - destination evig inspiration!
Split-Dalmatiens län är den största kroatiska länet med en total yta på 14106.40 km2.

Geografiskt ligger i den centrala delen av den adriatiska kusten. Den sträcker sig från Vrlika i norr till längst kroatiska ön Palagruza i söder, och från Marina i väster till Vrgorac i öster.

Split-Dalmatien länsgränserna: De länsgränserna på norr med Republiken Bosnien och Hercegovina, på den östra med Dubrovnik-Neretva länet, och det sträcker sig söderut till gränsen till kroatiska territorialvatten.

Länet är uppdelat i tre geografiska subenheter:
• inlandet,
• kustområde
• öar.

Inlandet, i den kontinentala delen av länet, genomkorsas av berg som löper parallellt med kusten. Området är glest befolkat och ekonomiskt fattiga.
Kustområdet gör en smal remsa längs kusten mellan bergskedjor och havet. Detta område är mycket urbaniserad och ekonomiskt utvecklade jämfört med inlandet. Öarna är glest befolkade, ekonomiskt mer utvecklade än inlandet; Men på grund av olika omständigheter, har de upplevt permanent emigration av befolkningen.

Ön område av länet består av 74 öar och 57 holmar och skär. Storleken och befolkningen uppgår till 5 öar, som är Ciovo, Solta, Brac, Hvar och Vis; och ytterligare 6 bebodda öar: Veli Drvenik Mali Drvenik St Clement, Scedro Bisevo och St Andrew.

Split-Dalmatiens län är i zonen i Adriatiska typ av medelhavsklimat vars grundläggande funktioner är varma och torra somrar och milda, fuktiga vintrar.

Regional Information
Area sq.km: 4,540
Population: 454,798
Member since: 2013
Recipes: 56
Business members: 42
Facebook Twitter