Småland

Småland je pokrajina puna kulinarskih iskustava. Vi ćete naći veliki broj malih poduzeća koja svojim restoranima, trgovinama i farmama, služe, prodaju i proizvode specijalitete iz svog kraja. Oni su ponosni na svoje kulinarske baštine i postaviti stol služiti svojim gostima. Želite li kušati krumpir palačinke, pržene repa, file od štuke-smuđa, paštetu od štuke, ukiseljeno Baltic haringa, losos-puding, kuhani rak, raženi kruh, grubo brušeni dimljeni kobasica, puding jetre, krumpir kobasica, osušen slani na čelu od ovčetine, borovica piće, žargon bobica džem, poljoprivrednici upletena pecivo, beesting puding i slavni Smaland sir kolač? Za početak!

Prije mnogo stoljeća Småland je neki puta nedostupan i nezavisna regija na granici između Danske i Švedske. To je pokrajina puna kontrasta i raznovrsnom krajolika. Naći ćete oba plodne farme, kao u primorskim krajevima oko starog grada Kalmar, i kamene temelje, kao i na gorje istočno od jezera Vättern. Ali također ćete naći velike šume, velika cretove i mnogobrojna jezera i potoci.

Stanovnici Småland su morali biti genijalan da bi mogli iskoristiti prirode vlastitu ostavu. Sastojci i primarne proizvode koji su preuzeta u šumama i poljima, kroz kultiviranje ili uzgoj, lovom ili ribolovom, je ostavio svoj trag na kulinarskim tradicijama u Småland. Stare pouzdane recepti su uvijek i često u upotrebi, ali tu je i mnogo novih jela na temelju stvarno proizvedenih sastojaka iz Småland.

Naći ćete našu broschure "Småländska Smaker" (Okusi Småland) u Turističkom informativnom uredima u Småland i na našim članovima društva. Dobrodošli u pokrajini Småland, na jugoistoku Švedske.

Pratite nas na Facebooku, regionalni Matkultur Småland!

Regional Information
Area sq.km: 29,330
Population: 735,370 (2014)
Member since: 1999
Recipes: 11
Business members: 51
Facebook