Warmia Mazury Powiśle

Warmińsko-Mazurskie vojvodstvo (vojvodstvo je najveći uprave jedinica u Poljskoj, zbog administrativne podjele zemlje) se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Poljske. Sastoji se od povijesnih regija, Warmia, Mazury i Powiśle. Zbog kvalitetama svojoj prirodi, to je priznat kao jedan od najljepših područja Poljskoj.

Warmińsko-Mazurskie vojvodstvo

Warmińsko-Mazurskie vojvodstvo je četvrta najveća regija Poljske s područja više od 24 000 km ².
Administrativna podjela: 116 gminas, 19 poviats.
Glavni grad regije: Olsztyn (populacija više od 170 000.).
Ostali gradovi: Elblag (populacija 130 000.), Elk (populacija 60 000.)
Šume: 29,7% površine,
Vodna tijela: 6% površine,
Obradivog zemljišta: 54% površine

Warmińsko-Mazurskie vojvodstvo je naseljen od strane stanovnika više od 1,4 milijuna. Gustoća naseljenosti je najniža u Poljskoj, s 59 osoba po jednom kvadratnom kilometru (Poljska - 122).

To je najviše etnički raznolika područje zemlje s brojnim nacionalnim manjinama: Ukrajinci (oko 80.000), Nijemci (20.000), Romi, Belorussians i drugi
Kultivirano zemljište zauzima 54% Vojvodstva je područje s 33,4% oranica, pašnjaka 7,5% i 0,1% voćnjaka BUDUĆI šuma iznosi 29,7% od ukupnog broja.

Prirodni uvjeti (kratke vegetacije, konfiguraciju terena i tla diversifikaciju) postavljena Vojvodstva za poljoprivredu zahtjev na visokoj razini teritorijalnog razvoja i uzrokovati da se pojedini troškovi poljoprivredne proizvodnje veći su profitabilnosti niže nego u drugim dijelovima zemlje.

Gotovo sva uzgajališta u privatnim rukama. Područje prosječne individualne farme je prilično velik i iznosi 14 ha, dok je postotak posjeda veća od 20 ha (14,5%) svakako outnumbers državnog prosjeka. Vojvodstva je vodna tijela zauzimaju šest. 0% svojih područja, što čini 18,2% od ukupnog broja poljskih vodama. Ribarstvo za upravljanje igra značajnu ulogu u regiji i djeluje na tri razine: Jezero upravljanja, ribnjak upravljanje i upravljanje rijekom. Sea ribarstvo obavlja u vodama zaljeva Visle. Što se tiče tržišta ljestvice tiče, regionalni poljoprivredi uglavnom proizvodi i obrađuje usjeve (79,4% od cropland) i krumpir (3,8%). Uzgoj prvenstveno obuhvaća peradi, svinja, goveda, konji i blagi broj ovaca.

Warmińsko-Mazurskie vojvodstvo, kao jedna od najmanje zagađenih područja u zemlji, pokriven zelenom pluća Poljske programa. Glavni sektori gospodarstva obuhvaćaju proizvodnju zdrave hrane, drvne industrije, pro-ekološko gospodarenje šumama, eko-turizam, kao i proizvodnju gume, strojeva i opreme uz korištenje čistih industrijskih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

Dominantni sektori uključuju proizvodnju hrane i pića (oko 32,2% od industrijske proizvodnje prodan), namještaja (oko 14,3%), električnih strojeva i aparata (oko 4,3%), odjeće i krznenu odjeću (oko 1,6%). 42,5% u zemlji proizvodnje gume robe dolazi iz Olsztyn, gdje se nalazi guma biljka.

Uz BDP po stanovniku u iznosu od 14.065 zlota Warmińsko-Mazurskie vojvodstvo redovima ispod državnog prosjeka (19.430). Krajem 2002 ostao na razini od 72% od poljskog prosjeka.

Warmińsko-Mazurskie vojvodstvo ima 110.390 poslovnih subjekata registrirane pod REGON sustava s prevlast u privatnom sektoru, koji iznosi 94%.
Industrijska proizvodnja prodaje u regiji pitanju PLN 13900000000, te se tako plasirao na područje u jedanaestom mjestu među 16 voivodeships. Udio privatnog sektora u industrijskoj proizvodnji prodao iznosi 86%. Među ukupnog broja poslovnih subjekata 76,3% objekti su pokrenuti od strane fizičkih osoba, 0,7% do 10,9%, a zadruge od strane trgovačkog prava društava, dok državne tvrtke račun za puki 0,056% od ukupnog broja.

Warmia i Mazury je regija izvanredne turističkih i slobodno vrijeme kvalitetama. To se zove zemlja tisuću jezera, iako je njihov broj trebao biti udvostručen.
Najveće jezera Śniardwy (113,8 km ²) i Mamry (104,4 km ²), dok najdublji one uključuju Wukśniki (68 m), Babięta Wielkie (65 m), Piłakno (56,6 m) i Ełckie jezero (55,8 m). Neki od jezera, povezana je kanalima i rijekama, protežu se multikilometre vodenih putova, među kojima Vojvodstva je masnica je također pridonio šume i prašume zauzimaju gotovo 30% površine i stambene brojne pejzaže parkove, kao i prirodnim rezervatima najbolje Poznato je jedna Elbląski Canal sa sustavom rampi omogućavaju ... zemljište putovanje.

Vojvodstva je bogatstvo također je pridonijela šume i prašume zauzimaju gotovo 30% površine i stambenih brojnim parkovima krajolik, kao i prirodnim rezervatima.
Ljepota prirodnog krajolika gotova zahvaljujući čovjek-made objekte, odnosno: dobro čuvaju gothic dvorci, crkve i palače. 16 od ukupno 100 spomenika snimljene na popisu neobičnih znamenitosti Poljskoj, koji izrađuje dnevnog lista "Rzeczpospolita", nalaze se u Warmia i Mazury. Turističke atrakcije uzrokuje da regija u prosjeku je posjetilo 5.000.000 turista godišnje sa svakom petom jedan iz inozemstva. Regija nudi više od 34 000 kreveta na raspolaganju.

Mnogi turisti su privučeni Područja Grunwald, gdje je u 1410 savezničkih poljski i litvanski vojska porazila teutonski red. The year-by-godišnje godišnjica bitke su slavili s predstave prenosi duh prošlih dana i predstavljanje vitez kulture. Ostale atrakcije, koji također uživaju veliki interes s turistima, su ostaci bivšeg Hitlerova vojni stožer u Gierłoż blizini Kętrzyn kao i Muzej narodnih Zgrade u Olsztynek.

Regional Information
Area sq.km: 24,173
Population: 1,440,000 (2014) 
Member since: 2005
Recipes: 120
Business members: 136
Homepage Facebook