Opole Voivodeship - moderni, prijateljski, dobro organizirani

Opole Voivodeship leži u jugozapadnoj Poljskoj, na rubu Češke Republike i četiri poljske pokrajine Donja Šleska, Wielkopolska, Łódź i Šleska. Zgodna lokacija na glavnim tranzitnim putevima željezničkim, cestovnim i rijekom Odra unutarnjim plovnim putovima važna je za regiju.

Nalazi se na najvažnijoj masskoj tranzitnoj liniji Južne Poljske - autocestom A4, koja je dio trans-europskog transportnog koridora Berlina - Kijev. Na jugu, Opole Voivodeship dijeli šest graničnih prijelaza s Češkom republikom. Međunarodna istočno-zapadna željeznička pruga prolazi kroz Regiju. Ruta se planira uključiti u transeuropsku željezničku mrežu, čime se osiguravaju čvrsti temelji za kontinuiran i dinamičan razvoj Opole vukovarske županije.

Regija Opole je raskrižje poljskih, njemačkih, silesijskih i čeških kultura i tradicija. Ovo taljenje taloga kultura pridonijelo je stvaranju tolerancije i razumijevanja u Društvu. I zapravo, kada je administrativna reforma Poljske 1998. godine visjela u ravnoteži, građani Opole zemlje izrazili su svoju odlučnost i snažnu vezu s Regijom i dobili svoj vlastiti način - da imaju vlastiti župni ured.


Turističke atrakcije
Regija ima odličnu klimu i prirodnu baštinu te nudi niz aktivnosti na otvorenom. Ljetne i zimske rekreacijske i pustolovne mogućnosti su neke od najboljih naći ćete bilo gdje u regiji koja je karakterizira raznolika topografija (Silesian Uplands, Silesian nizina i dio Sudeten podnožja, Oder Valley).
Veliki dio teritorija prekrivene su šumama s četiri prirodna parka, mnogim zaštićenim prirodnim područjima i rezerve biosfere. Niemodlin Woods, Stobrawa Woods, Lubliniec i Racibórz šume su među najvećim šumama u regiji.
Planinari i biciklisti mogu cijeniti pustolovine uz staze brda Sv. Ann, ili Planine Opava (blizu češke granice). Mnoga moderna rekreativna odmarališta s najnovijim objektima za spa tretman (bazeni, klasične masaže, jacuzzi i sl.) Izgrađena su posljednjih godina u Moszczanki, Pokrzywni, Jarnołtóweku. U selu Kamień Śląski nalazi se prvo ambulanta u zemlji koja nudi Kneipp terapiju.
Ljubitelji kupanja, sunčanja i sportova na vodi mogu uživati \u200b\u200bu slobodnom vremenu na regionalnim brišnim jezerima u Turawi kod Opola ili na Jezeru Nysa i jezeru Otmuchów u podnožju planina Opava.

Opole Šleska obiluje mjestima od povijesnog i arheološkog interesa, sa svojim antičkim spomenicima različitih povijesnih dobi - od gotičkih utvrđenih dvoraca, baroknih palača do manjih kuća iz 19. stoljeća. Među mnogobrojnim zgradama od znatnog umjetničkog i arhitektonskog interesa su dvorac u Moszni, ruševine palače iz 19. stoljeća u Kopicama, dvorac Silesian Piast dinastije u Brzegu i kasno barokna palača u Kamień Śląski.

Prilikom posjete regiji Opole, ne može se samo posjetiti Krasiejów, mjesto u Gmini od Ozimeka, gdje je nedavno napravljeno jedno od najvećih svjetskih paleontoloških otkrića. Dobro očuvani skup fosila tiraskih gmazova koji se ovdje nalaze potječu prije otprilike 225 milijuna godina. Planira se postaviti muzej i turističko mjesto kako bi donijeli iskrenu nadu turističke obnove u regiji. U siječnju 2005. otvoren je stalni postav pod nazivom "Pješačka s dinosaurusom" u bivšoj osnovnoj školi.Obrazovanje, znanost i kultura
Opole Voivodeship nudi razne mogućnosti obrazovanja i specijalnosti. Šest visokoškolskih ustanova u regiji (uključujući one strukovne) pružaju potrebnu istraživačku infrastrukturu. Grad Opole najveći je akademski centar u regiji, dom Opole Sveučilišta, Tehničkog sveučilišta Opole, Državne medicinske strukovne škole i Škole menadžmenta i uprave s više od trideset tisuća studenata. Dvije druge visokoškolske ustanove u regiji su Državna strukovna tehnička škola u Nysi i Škola humanističkih i pedagoških znanosti u Brzegu. Osim toga, mnoge satelitske grane na sveučilištima zemlje uspostavljene su u drugim gradovima regije.

Istraživački potencijal Opole Voivodeshipa okončava četiri istraživačka ustanova (Institut za mineralne građevinske materijale, Institut za teške organske sinteze Blachownia u Kędzierzynu, Poljska akademija znanosti - Institut za ekološke tehnologije) s Silesianovim institutom kao vodećim centrom, i Opolski Park Technologiczny (Opole High - Tech Park).
Među istaknutim kulturnim institucijama u gradu je Józef Elsner Opole filharmonija (koja je održala koncert na Grand Placeu u Bruxellesu kako bi obilježila pristupanje Poljske u EU i nastupio na velikoj koncertnoj turneji u Kini 2004-2005), Kazalište Jan Kochanowski (svake godine domaćini "Poljski klasični kazališni sukobi"), ili Alojzy Smolka Kazalište lutaka i glumca u Opole (National Festival of Puppet Theaters). I posljednja, ali ne najmanje važno, Opole Millennium Amphitheatre, koji organizira godišnji nacionalni festival poljske pjesme.

Organizirane su mnoge povijesne kulturne manifestacije glavne gradske regije: Glazbena fešta cvjetajućih azaleja, Festival engleske pjesme i međunarodna invazija pjesnika dinastije Silesian Piast u Brzegu, "Gaude Mater Polonia u sjećanje na Vincent de Kielcza "ili Međunarodni udaraljki.


Daljnje informacije možete dobiti na web stranicama Opole Voivodeship: www.opolskie.pl

Regional Information
Area sq.km: 9,412
Population: 991,161
Member since: 2008
Recipes: 16
Business members: 69
Facebook