Wielkopolska Region

Wielkopolska je jedna od najvećih regija u Poljskoj. Područje je 29 826 km2, što čini 9,5% ukupne površine Poljske.
Pokrajina se sastoji od 35 okruga.

Osnovna administrativna jedinica u zemlji je zajednica. U regiji postoji 226 zajednica. Oba okruga i zajednice su vrlo različiti u smislu područja, stanovništva i gospodarskog potencijala.
Najveći grad pokrajine je njegov glavni grad - Poznań sa 580 tisuća stanovnika (petog po veličini grad u odnosu na stanovništvo).

Gospodarstvo Wielkopolske pokrajine je strukturno uravnoteženo i razvijeno i kao regija vodi u mnogim granama gospodarske aktivnosti u Poljskoj. Sektor trgovinskih i financijskih usluga dinamično se razvija. Regionalno gospodarstvo karakterizira diversifikacija razvoja podregija. To je rezultat prirodnog razvoja različitih dijelova Wielkopolske.

Najznačajnija gospodarska obilježja regije su:
- Poznań, centralno smješten u regiji, zajedno s okolnim područjima predstavlja značajnu točku rasta u svim granama gospodarstva, to je područje u kojem su proizvodna i uslužna industrija, poslovanje, visokoškolsko obrazovanje, znanstvena, istraživačka i projektantska jedinica koncentriran
- središnja i južna područja regije, zajedno s poljoprivrednom površinom u Poznańu, vrlo su produktivna i pružaju hranu za Wielkopolsku i druge regije, kao i za razvijene industrije, posebno za preradu hrane,
- istočni dio pokrajine čini osnovu za kompleks goriva i moć, kao i metalurgiju,
- sjeverni dio pokrajine koji je uglavnom šumovit s razvijenom industrijom prerade drva.

Wielkopolska je idealno odredište za one koji žele provesti svoje slobodno vrijeme na lokalnoj razini. Regija ima širok raspon različitih oblika turizma. Raznovrsni krajolik, jezera i riječne doline, šume, nacionalni parkovi i parkovi prirode, prirodne rezervate i spomenici prirode čine Wielkopolsku regijom velike prirodne vrijednosti. Povijesni artefakti, bogatstvo spomenika arhitekture, muzeji i spomen-sobe.
Na sjevernom i zapadnom dijelu regije dominira priroda: krajolik s većim brojem jezera, većih šumskih kompleksa i raznovrsne konfiguracije zemljišta.
Istočni i osobito južni dio, s manje jezera i šuma, nudi mnogo više spomenika velike povijesne i umjetničke vrijednosti. Također, agroturizam raste u popularnosti, a turisti mogu pronaći smirenost, prirodu i uživati \u200b\u200bu lokalnoj hrani.

Odbor Wielkopolske regije podržava proizvodnju kvalitetnih tradicionalnih prehrambenih proizvoda, sudjelujući na međunarodnim sajmovima, promicanjem lokalnih vikend tržišta, distribucijom kataloga tradicionalnih proizvoda, treninga i seminara.

Mreža kulinarske baštine Wielkopolska trenutno ima 131 članova.

Regional Information
Area sq.km: 29,826 
Population: 3,489,210 
Member since: 2008
Recipes: 11
Business members: 125
Homepage Facebook