Dobrodošli u Donjoj Šleskoj!

Donja Šleska (poljski: Dolny Śląsk), koji se nalazi u jugozapadnom dijelu Poljske, je sedma najveća pokrajina u zemlji. Regija pokriva područje od 19,947 km2 s populacijom od gotovo 3 milijuna ljudi. Pokrajina je dom za više od 169 općina, tvori 26 ruralnim županijama i 3 townships. Wroclaw, kao glavni grad Donje Šleske s oko 650 tisuća stanovnika, je četvrta po veličini poljski grad po broju stanovnika.

Donja Šleska je okrunjen brojnim turističkih atrakcija. Privlačnost je u regiji posebno je istaknut od strane svog prirodnog i kulturnog bogatstva, kao i znatnog potencijala zdravstvenog turizma i sve popularnijih oblika agro i ekoturizma. Dvorci dinastije Piast, cisterciti dvoraca, podzemnih pješačke staze, monumentalne palače, prirodnih rezervata, rock labirinti, neke od najvažnijih djela u industrijske arhitekture, najveći broj lječilišta u Poljskoj, brojnim skijaškim stazama i luksuznih hotela - sve to može se naći samo u Donjoj Šleskoj. Njegova burna povijest doprinijela je fuzija različitih kultura i pojava bez presedana spajanjem stilova i tradicija.

Inovacija, učinkovito upravljanje fondovima EU-a, dobro razvijena infrastruktura i dinamičan gospodarski rast - ove značajke razlikovati Donje Šleske i čine ga atraktivnim za investitore. razvoju regije u velikoj mjeri temelji se na vrlo vješt, obrazovana radna snaga i brojnih faktora koji svi pomažu u implementaciji novih poslovnih pothvata, poput prisutnosti tehnoloških parkova i specijalnih industrijskih zona.

Snižava Šleskoj kulturni krajolik obuhvaća oko 200 regionalnih i nacionalnih kulturnih institucija, 700 knjižnice, 42 muzeja, 19 kazališta i glazbenih institucija, 23 umjetničke galerije, i 36 umjetničkih fakulteta i sveučilišta. Redovito održavaju glazbene i dramske predstave privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Kao jedan od najznačajnijih poljskih kulturnih centara, Donja Šleska je poznat po svojim festivalima. Svake godine u regiji ima oko tridesetak regionalnih, nacionalnih i međunarodnih glazbenih, kazališnih i filmskih festivala.

Maršal Ured za Lower Silesian Voivodeship podupire proizvodnju tradicionalnih, kvalitetnih regionalnih prehrambenih proizvoda kroz razne promotivne aktivnosti. To uključuje držanje natjecanjima i izložbama proizvoda, sudjelovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima, tiskanje i distribuciju regionalnoj i tradicionalni katalog proizvoda, kao i drži seminare. Takvi seminari se održavaju za proizvođače koji žele registrirati svoje proizvode na nacionalnom popisu tradicionalnih proizvoda i unutar identifikacijskog hrana baze podataka Europske unije (PDO / PGI / TSG). Trenutno, Donja Šleska ima registriranih na nacionalnoj listi 47 proizvoda i jedan proizvod u europskom sustavu (PGI - vrijeska med iz šume Donjoj Šleskoj).

Regional Information
Area sq.km: 19,947 
Population: 2,908,457 
Member since: 2011
Recipes: 19
Business members: 86
Homepage Facebook