Småland

Småland er en provins full av kulinariske opplevelser. Du vil finne en rekke små bedrifter som gjennom sine restauranter, butikker og gårder, tjener, selge og produsere spesialiteter fra sitt nærmiljø. De er stolte av sin kulinariske arv og dekke bordet for å tjene sine gjester. Har du lyst til å smake potet pannekake, stekt nepe, filet av gjørs, postei av gjedde, syltet sild, laks-pudding, kokt kreps, rugbrød, grov bakken røkt pølse, leverpudding, potet pølse, tørket saltet ledet av fårekjøtt, einer bær drikke, lingo bær syltetøy, bønder vridd bun, beesting pudding og den berømte Småland ostekake? For nybegynnere!

Mange århundrer siden Småland var det noen ganger utilgjengelige og selvstendig region på grensen mellom Danmark og Sverige. Det er en provins full med kontrast og et variert landskap. Du vil finne både fruktbare landbruksområder, som i kystområdene rundt den gamle byen Kalmar, og steinete grunn, som på høyfjellet øst for innsjøen Vättern. Men du vil også finne de store skoger, det store myrer og mange vann og bekker.

Innbyggerne i Småland har måttet være genial for å kunne gjøre bruk av naturens eget spiskammer. Ingredienser og primære råvarer som de har hentet i skog og mark, gjennom dyrking eller avl, jakt eller fiske, har satt sitt preg på de kulinariske tradisjonene i Småland. De gamle pålitelige oppskrifter er fortsatt og ofte i bruk, men det er også mange nye retter basert på de genuint produserte ingredienser fra Småland.

Du finner vår broschure "Småländska Smaker" (smaker av Småland) ved Turistinformasjonene i Småland og på våre medlemmers selskaper. Velkommen til Småland, i den sørøstre delen av Sverige.

Følg oss på Facebook, Regional Matkultur Småland!

Regional Information
Area sq.km: 29,330
Population: 735,370 (2014)
Member since: 1999
Recipes: 11
Business members: 51
Facebook