Opole - modern, vriendelijk, goed georganiseerd

Het Opole-woiwodschap ligt in het zuidwesten van Polen, grenzend aan de Tsjechische Republiek en vier Poolse provincies Neder-Silezië, Wielkopolska, Łódź en Silezië. De gunstige ligging op belangrijke transitoroutes per spoor, over de weg en de rivier de Odra in de binnenwateren is een belangrijke troef voor de regio.

Het beschikt over de belangrijkste massa-doorvoerroute van Zuid-Polen - de A4, die deel uitmaakt van de trans-Europese transportterminal Berlijn-Kiev. In het zuiden deelt de Opole Voivodeship zes grensovergangen met Tsjechië. Een internationale oost-west spoorlijn gaat door de regio. Het is de bedoeling dat de route wordt opgenomen in het Trans-Europese spoorwegnet, waardoor een solide basis wordt gelegd voor een duurzame en dynamische ontwikkeling van het Opole-woiwodschap.

De regio Opole is een kruispunt van Poolse, Duitse, Silezische en Tsjechische culturen en tradities. Deze smeltkroes van culturen heeft bijgedragen aan het creëren van tolerantie en begrip in de Society. En in feite, toen de bestuurlijke hervorming van Polen in 1998 in evenwicht bleef, gaven de burgers van het Opole-gebied blijk van hun vastberadenheid en sterke band met de regio en gingen ze hun eigen weg - om hun eigen woiwodschap te hebben.


Toeristische attracties
De regio heeft een uitstekend klimaat en natuurlijke rijkdommen en biedt een selectie van buitenactiviteiten. Outdoor- en avontuurmogelijkheden in de zomer en de winter zijn enkele van de mooiste die je overal in de regio kunt vinden, die wordt gekenmerkt door een gediversifieerde topografie (Silezië, Silezië en een gedeelte van Sudeten Foothills, Oder Valley).
Een groot deel van het grondgebied is bedekt met bossen met vier natuurparken, veel beschermde natuurgebieden en biosfeerreservaten. Niemodlin Woods, Stobrawa Woods, Lubliniec en Racibórz Forests behoren tot de grootste bossen in de regio.
Wandelaars en fietsers kunnen avonturen waarderen langs de paden van St. Ann's Hill, of Opava Mountains (dicht bij de Tsjechische grens omringt). Veel moderne recreatieve resorts met de nieuwste spa-behandelingsfaciliteiten (zwembaden, klassieke massages, jacuzzi enz.) Zijn de afgelopen jaren gebouwd in Moszczanka, Pokrzywna, Jarnołtówek. In het dorp Kamień Śląski vindt u het eerste sanatorium in het land om Kneipp-therapie aan te bieden.
Liefhebbers van zwemmen, zonnebaden en watersporten kunnen hun vrije tijd doorbrengen in de stuwmeren van de regio's in Turawa bij Opole of het Nysa-meer en het Otmuchów-meer aan de voet van de Opava-bergen.

Opole Silezië is rijk aan bezienswaardigheden van historisch en archeologisch belang, met zijn oude monumenten uit de verschillende historische tijdperken - van versterkte kastelen in gotische stijl, barokke herenhuizen tot kleine 19e-eeuwse herenhuizen. Onder veel bezochte gebouwen van aanzienlijk artistiek en architectonisch belang zijn het kasteel in Moszna, de ruïnes van het 19e-eeuwse herenhuis in Kopice, het Silezische kasteel Piast Dynastie in Brzeg en het laat barokke herenhuis in Kamień Śląski.

Wanneer u de regio Opole bezoekt, kunt u niet anders dan een bezoek brengen aan Krasiejów, een plaats in de Gmina van Ozimek, waar recentelijk een van 's werelds grootste paleontologische ontdekkingen is gedaan. De goed bewaard gebleven fossielen van Trias-reptielen die hier worden gevonden, dateren van ongeveer 225 miljoen jaar geleden. Het is de bedoeling om een \u200b\u200bmuseum en toeristische site op te zetten om een \u200b\u200bsprankje hoop te krijgen voor een toeristische opleving in de regio. In januari 2005 werd een permanente tentoonstelling met de titel "Walking with Dinosaur" op de voormalige basisschool geopend.Onderwijs, wetenschap en cultuur
Opole Voivodeship biedt een verscheidenheid aan opleidingsmogelijkheden en specialiteiten. De zes instellingen voor hoger onderwijs van het Gewest (inclusief de beroepsopleidingen) bieden de nodige onderzoeksinfrastructuur. De stad Opole is het grootste academische centrum van de regio, de thuisbasis van de Opole University, de Technische Universiteit van Opole, de State Medical Vocational School en de School of Management and Administration, met meer dan eenendertigduizend universiteitsstudenten. Twee andere instellingen voor hoger onderwijs in de regio zijn de technische school voor staatsscholen in Nysa en de school voor geesteswetenschappen en pedagogiek in Brzeg. Bovendien zijn in andere steden in de regio vele satelliettakken van de universiteiten van het land gevestigd.

Het onderzoekspotentieel van de Opole Voivodeship wordt aangevuld door vier onderzoeksfaciliteiten (Institute of Mineral Building Materials, "Blachownia" Institute of Heavy Organic Synthesis in Kędzierzyn, Polish Academy of Sciences - Institute for Environmental Technologies) met het Silesian Institute als een toonaangevend centrum, en Opolski Park Technologiczny (Opole High - Tech Park).
Een van de prominente culturele instellingen in de stad is het Józef Elsner Opole Philharmonic (dat een concert gaf op de Grote Markt van Brussel om de toetreding van Polen tot de EU te markeren, en maakte een grote concerttournee in China in 2004-2005), Jan Kochanowski Theatre (die elk jaar de "Polish Classic Theatre Confrontations" organiseert), of Alojzy Smolka Theatre of the Puppet and Actor in Opole (Nationaal Festival van de Poppentheaters). En last but not least, het Opole Millennium Amphitheatre, waar het jaarlijkse nationale festival van het Poolse lied plaatsvindt.

Veel periodieke regionale culturele evenementen worden georganiseerd: het muziekfeest van de bloeiende Azalea's (het kasteel in Moszna), het festival van het Engelse lied en de internationale dichter-invasie van het Silezische kasteel Piast-dynastie in Brzeg, "Gaude Mater Polonia in memoriam van Vincent de Kielcza "of het International Percussion Festival.


Verdere informatie is te vinden op de website van het Opole Voivodeship: www.opolskie.pl

Regional Information
Area sq.km: 9,412
Population: 991,161
Member since: 2008
Recipes: 16
Business members: 69
Facebook