Wielkopolska regio

Wielkopolska is een van de grootste regio's in Polen. Ruimte is 29 826 vierkante kilometer, die 9,5% van de totale oppervlakte van Polen vormt.
De provincie bestaat uit 35 districten.

De basis administratieve eenheid in het land is een gemeenschap. Er zijn 226 gemeenschappen binnen de regio. Beide districten en gemeenschappen zijn heel verschillend qua oppervlakte, bevolking en economisch potentieel.
De grootste stad in de provincie is de hoofdstad - Poznań met 580 duizend inwoners (de vijfde stad van Polen qua bevolking).

De economie van de provincie Wielkopolska is structureel in evenwicht en ontwikkeld en als een regio leidt deze in vele takken van economische activiteit in Polen. De sector van handels- en financiële diensten ontwikkelt zich dynamisch. De regionale economie wordt gekenmerkt door diversificatie van de ontwikkeling van de subregio's. Dit is een gevolg van de natuurlijke ontwikkeling van verschillende delen van Wielkopolska.

De belangrijkste economische kenmerken van de regio zijn:
- Poznań, centraal gelegen in de regio, vormt samen met de omliggende gebieden een belangrijk groeipunt in alle takken van de economie, het is een gebied waar productie- en dienstensector, bedrijven, instellingen voor hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, onderzoek en ontwerp worden geconcentreerd
- de centrale en zuidelijke delen van de regio, samen met het landbouwgebied van Poznań, zijn zeer productief en bieden voedsel voor Wielkopolska en andere regio's, evenals de ontwikkelde industrie, met name de voedselverwerking,
- het oostelijke deel van de provincie vormt een basis voor een brandstoffencomplex en ook voor metallurgie;
- het noordelijke deel van de provincie dat grotendeels bebost is met een ontwikkelde houtverwerkende industrie.

Wielkopolska is een ideale bestemming voor diegenen die hun vrije tijd lokaal willen doorbrengen. De regio heeft een breed spectrum van verschillende vormen van toerisme. Afwisselend landschap, meren en rivierdalen, bossen, nationale en landschapsparken, natuurreservaten en monumenten van de natuur maken van Wielkopolska een regio met een grote natuurlijke waarde. Historische artefacten, een schat aan monumenten van architectuur, musea en gedenkplaatsen.
Het noordelijke en westelijke deel van de regio wordt gedomineerd door de natuur: het landschap met het grotere aantal meren, grotere boscomplexen en gevarieerde landconfiguraties.
Het oostelijke en met name het zuidelijke deel, met minder meren en bossen, biedt veel meer monumenten van grote historische en artistieke waarde. Ook agrotoerisme groeit in populariteit, waar toeristen rust en natuur kunnen vinden en genieten van lokaal voedsel.

Het bestuur van de regio Wielkopolska ondersteunt de productie van traditionele voedingsmiddelen van hoge kwaliteit door deel te nemen aan internationale beurzen, lokale weekendmarkten te promoten, catalogi van traditionele producten te verspreiden, trainingen en seminaries.

Het netwerk van culinair erfgoed Wielkopolska heeft nu 131 leden.

Regional Information
Area sq.km: 29,826 
Population: 3,489,210 
Member since: 2008
Recipes: 11
Business members: 125
Homepage Facebook