Opole Voivodeship - σύγχρονο, φιλικό, καλά οργανωμένη

Το Opole Voivodeship βρίσκεται στη νοτιοδυτική Πολωνία, που συνορεύει με την Τσεχική Δημοκρατία και τέσσερις πολωνικές επαρχίες της Κάτω Σιλεσίας, τη Wielkopolska, το Łódź και τη Σιλεσία. Η βολική θέση στις κύριες οδούς διαμετακόμισης σιδηροδρομικώς, οδικών και οδικών ποταμών του ποταμού Odra αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή.

Διαθέτει τη σημαντικότερη διαδρομή μαζικής διέλευσης της Νότιας Πολωνίας - τον αυτοκινητόδρομο Α4, ο οποίος αποτελεί μέρος του διαδρόμου μεταφορών του Βερολίνου και του Κιέβου. Στο νότο, το Opole Voivodeship διαθέτει έξι συνοριακές διαβάσεις με την Τσεχική Δημοκρατία. Μια διεθνής σιδηροδρομική διαδρομή Ανατολής-Δύσης περνάει από την περιοχή. Η διαδρομή προγραμματίζεται να συμπεριληφθεί στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Σιδηροδρόμων, παρέχοντας έτσι σταθερά θεμέλια για τη διαρκή και δυναμική ανάπτυξη του Opole Voivodeship.

Η περιοχή Opole είναι ένα σταυροδρόμι πολωνικών, γερμανικών, σιλεζιανών και τσεχικών πολιτισμών και παραδόσεων. Αυτό το δοχείο καλλιέργειας έχει συμβάλει στη δημιουργία ανοχής και κατανόησης στην κοινωνία. Και στην πραγματικότητα, όταν η διοικητική μεταρρύθμιση της Πολωνίας το 1998 ήταν ισορροπημένη, οι πολίτες των ομόσπονδων περιοχών του Opole εξέφρασαν την αποφασιστικότητα και τους ισχυρούς δεσμούς τους με την περιοχή και πήραν το δικό τους τρόπο - να έχουν τη δική τους Βοσνία.


Τουριστικά αξιοθέατα
Η περιοχή διαθέτει εξαιρετικό κλίμα και φυσικά πλεονεκτήματα και προσφέρει μια επιλογή από υπαίθριες δραστηριότητες. Οι καλοκαιρινές και χειμερινές υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και περιπέτειας είναι μερικές από τις καλύτερες που θα βρείτε οπουδήποτε στην περιοχή που χαρακτηρίζεται από διαφοροποιημένη τοπογραφία (Silesian Uplands, Silesian Lowland και ένα τμήμα των Sudeten Foothills, Oder Valley).
Μεγάλο μέρος του εδάφους καλύπτεται από δάση με τέσσερα φυσικά πάρκα, πολλές προστατευόμενες φυσικές περιοχές και βιόσφαιρα. Το Niemodlin Woods, το Stobrawa Woods, το Lubliniec και το Racibórz δάση είναι από τα μεγαλύτερα δάση της περιοχής.
Οι πεζοπόροι και οι ποδηλάτες μπορούν να εκτιμήσουν περιπέτειες κατά μήκος των μονοπατιών του λόφου St. Ann's, ή της Opava Mountains (κοντά στα περίχωρα της Τσεχίας). Πολλά σύγχρονα θέρετρα αναψυχής με τις τελευταίες εγκαταστάσεις θεραπείας σπα (πισίνες, κλασικά μασάζ, τζακούζι κλπ.) Έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στα Moszczanka, Pokrzywna, Jarnołtówek. Στο χωριό Kamień Śląski μπορείτε να βρείτε το πρώτο σανατόριο στη χώρα για να προσφέρει θεραπεία Kneipp.
Οι λάτρεις της κολύμβησης, της ηλιοθεραπείας και των θαλάσσιων σπορ μπορούν να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στις λίμνες φράγματος της Περιφέρειας στην Turawa κοντά στο Opole ή στη λίμνη Nysa και στη λίμνη Otmuchów στους πρόποδες των ορέων της Opava.

Το Opole Silesia είναι πλούσιο σε ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα, με τα αρχαία μνημεία των διάφορων ιστορικών εποχών - από οχυρωματικά κάστρα με γοτθικό στιλ, μπαρόκ αρχοντικά σε αρχοντικά του 19ου αιώνα. Μεταξύ των πολυάριθμων κτιρίων σημαντικού καλλιτεχνικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος είναι το κάστρο του Moszna, τα ερείπια του αρχοντικού του 19ου αιώνα στην Kopice, το κάστρο της δυναστείας Piast στο Brzeg και το αρχοντικό του τελευταίου μπαρόκ στο Kamień Śląski.

Όταν επισκέπτεστε την περιοχή Opole, δεν μπορείτε να επισκεφτείτε το Krasiejów, μια τοποθεσία στο Gmina του Ozimek, όπου έχει γίνει πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα παλαιοντολογικά ευρήματα στον κόσμο. Το καλά διατηρημένο σύνολο απολιθωμάτων των Τριαδικών ερπετών που βρέθηκαν εδώ χρονολογείται από περίπου 225 εκατομμύρια χρόνια πριν. Προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα μουσείο και τουριστικός χώρος για να δημιουργηθεί μια σπίθα ελπίδας για τουριστική ανάκαμψη στην περιοχή. Τον Ιανουάριο του 2005 άνοιξε μόνιμη έκθεση με τίτλο "Περπάτημα με δεινοσαύρους" στο πρώην δημοτικό σχολείο.Εκπαίδευση, επιστήμη και πολιτισμός
Το Opole Voivodeship προσφέρει μια ποικιλία ευκαιριών εκπαίδευσης και ειδικοτήτων. Τα έξι ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών) παρέχουν την απαραίτητη ερευνητική υποδομή. Η πόλη του Opole είναι το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό κέντρο της Περιφέρειας, όπου στεγάζονται το πανεπιστήμιο Opole, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Opole, η κρατική ιατρική επαγγελματική σχολή και η σχολή διαχείρισης και διοίκησης, με πάνω από τριάντα χιλιάδες πανεπιστημιακούς σπουδαστές. Δύο άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή είναι η κρατική Τεχνική Επαγγελματική Σχολή στη Nysa και η Σχολή Ανθρωπιστικών και Παιδαγωγικών στο Brzeg. Επιπλέον, πολλά άλλα δορυφορικά κέντρα των πανεπιστημίων της χώρας έχουν δημιουργηθεί σε άλλες πόλεις της περιοχής.

Το ερευνητικό δυναμικό του Opole Voivodeship συμπληρώνεται από τέσσερις ερευνητικές εγκαταστάσεις (Ινστιτούτο Ορυκτών Δομικών Υλικών, Ινστιτούτο Βαριάς Βιολογικής Σύνθεσης "Blachownia" στο Kędzierzyn, Πολωνική Ακαδημία Επιστημών - Ινστιτούτο Τεχνολογιών Περιβάλλοντος) με το Σιλεσιανό Ινστιτούτο ως ηγετικό κέντρο, και Opolski Park Technologiczny (Opole High - Tech Park).
Μεταξύ των εξέχοντων πολιτιστικών ιδρυμάτων της πόλης είναι η Φιλαρμονική του Józef Elsner Opole (που πραγματοποίησε συναυλία στο Grand Place των Βρυξελλών για να σηματοδοτήσει την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ και έκανε μια μεγάλη περιοδεία συναυλιών στην Κίνα το 2004-2005), το θέατρο Jan Kochanowski (που κάθε χρόνο φιλοξενεί τις "Πολωνικές Κλασσικές Θεατρικές Συναντήσεις"), ή το Alojzy Smolka Θέατρο Κουκλοθέατρου και ηθοποιός στο Opole (Εθνικό Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου). Και τέλος, το αμφιθέατρο Opole Millennium, το οποίο φιλοξενεί το ετήσιο Εθνικό Φεστιβάλ Πολωνικού Τραγουδιού.

Πολλές περιοδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της πρωτεύουσας της Περιφέρειας οργανώνονται: η μουσική γιορτή των αζαλέων άνθησης (The Castle in Moszna), το Φεστιβάλ αγγλικού τραγουδιού και η διεθνής εισβολή ποιητών στο κάστρο της δυναστείας Piast της Σιλεσίας στο Brzeg, "Gaude Mater Polonia in memoriam of Vincent de Kielcza "ή το Διεθνές Φεστιβάλ κρουστών.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Opole Voivodeship: www.opolskie.pl

Regional Information
Area sq.km: 9,412
Population: 991,161
Member since: 2008
Recipes: 16
Business members: 69
Facebook